Effectief.net
  Financieringen
 


Verantwoord beslissen
Doorlopend Krediet - Persoonlijke Lening - Seniorenlening - WOZ-Krediet

Om u een verantwoorde beslissing te kunnen laten nemen geven wij u onderstaand de folder van de VFN door:


VFN
Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland

Wat u moet weten als u een rentekrediet (of aflossingsvrij krediet) aangaat


U wilt een doorlopend krediet afsluiten waarbij u de eerste jaren alleen rente betaalt, of u hebt zo’n krediet lopen. Voor deze kredietvorm bestaan verschillende benamingen, waaronder ‘rentekrediet’ en ‘aflossingsvrij krediet’. In deze folder hanteren we de term rentekrediet. De adviezen gelden overigens voor alle doorlopende kredieten waar u minder dan 2% per maand aan rente en aflossing betaalt.
Het voordeel van een rentekrediet is dat uw maandlasten laag zijn, omdat u alleen rente betaalt. U hoeft geen maandelijkse aflossing te betalen.
Maar bedenk wel dat ook een rentekrediet een keer moet worden afgelost. Lost u niets af, dan blijft het geleende bedrag open staan.


Het rentekrediet aflossen
Er zijn verschillende manieren om een rentekrediet af te lossen, bijvoorbeeld:

• U heeft een spaarpolis waarmee u een aardig bedrag opbouwt. Dit bedrag komt over een paar jaar vrij. U kunt dat geld gebruiken om het rentekrediet af te
lossen.

• U wilt over een paar jaar kleiner gaan wonen. U verwacht dat er geld overblijft als u uw huidige woning gaat verkopen. Met dat geld, de zogenaamde overwaarde van uw huidige woning, kunt u het rentekrediet aflossen.

Vijf adviezen
Voordat u een rentekrediet aangaat, raden wij u aan de volgende adviezen goed te lezen. Zo heeft u meer plezier van uw krediet, en voorkomt u financiële tegenvallers.

1 Stem de looptijd van uw krediet af op de gebruiksduur (of: de waardevermindering) van het product of de dienst die u wilt financieren.
Bijvoorbeeld: U wilt geld lenen voor een auto. U verwacht dat u over vijf jaar weer een nieuwe auto wilt kopen. Zorg dan dat uw lening over vijf jaar is afgelost.
Uit welke looptijden u kunt kiezen, ziet u in de productinformatie. De looptijd (bij doorlopend krediet de ‘theoretische looptijd) moet ook in advertenties en op rekeningoverzichten worden vermeld.

2 Als u een krediet aanvraagt, berekent uw VFN-financier of uw ‘aflossingscapaciteit’ voldoende is. Dit betekent dat u in staat moet zijn om elke maand uw vaste lasten te betalen én 2% af te lossen van het bedrag dat u maximaal kunt lenen (uw ‘limiet’). Bij deze berekening blijft het bedrag dat u daadwerkelijk wilt gaan lenen dus nog buiten beschouwing. Wij raden u aan zelf alvast uit te rekenen of u genoeg financiële ruimte heeft om 2% van uw limiet te betalen. Op www.vfn.nl kunt u eenvoudig berekenen wat uw limiet is.

3 Als u dat wilt, kunt u ook méér betalen dan alleen de rente. Dat kan op twee manieren: u kunt zelf via een overschrijving een bedrag aflossen, of u kunt aan uw financier vragen om het maandbedrag te verhogen. Zo begint u direct met het aflossen van het krediet.

4 Als u een doorlopend krediet heeft, kunt u op elk moment extra aflossen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. U kunt bijvoorbeeld extra inkomsten zoals vakantiegeld, een dertiende maand of een bonus gebruiken om extra af te lossen. Zo zorgt u ervoor dat u op jaarbasis ongeveer uitkomt op 12 x 2% van uw limiet.

5 Zorg dat u altijd een goed overzicht heeft van uw financiële situatie. Ook een rentekrediet moet worden afgelost! Het is verstandig om te beginnen met aflossen voordat de looptijd van uw krediet eindigt. Zo voorkomt u financiële tegenvallers na afloop van de aflossingsvrije periode. 


Kijk voor meer informatie op de website: www.vfn.nl
Daar vindt u ook een VFN-ledenlijst.


Effectief.net | Voorbeelden | VFN-folder | Kredietvormen | Hoeveel? | AANVRAAG

www.effectief.net